Hakim bilirkişi raporuna bağlı mıdır?
Bu, hakimin karar verirken bilirkişi görüşünden faydalanması anlamına gelir.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Bilirkişi incelemesi sonucunda elde edilen rapor takdirî delil niteliğinde olduğundan hâkim, gerekçelerini açıkça belirterek rapora aykırı karar verebilir (Murat Atalı/İbrahim Ermenek/Ersin Erdoğan, Hukuk Muhakemeleri Hukuku, Ankara 2019, s.
Bilirkişi raporu bağlayıcı mıdır?
Uzmanlık bilgisi nedir? (CMK-Md.
Hakim dosyayı bilirkişiye göndermek zorunda mı?
Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Mahkeme raporu kabul ederse, kararını raporda yer alan bilgi ve görüşlere dayandırır. Rapor kararın temeli olduğundan, raporu hazırlayan kişilerin kendi alanlarında uzman olmaları gerekir. Bilirkişi raporunu hazırlarken belgeleri ve dosyaları inceler. Ayrıca bulgularını bir rapor halinde mahkemeye sunar.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Ticari davalarda, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde aldığınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Uzman görüşü hâkimi bağlar mı?
Uzman görüşü, bu görüşü veren davacı için yazılı bir belgeye dayanan bir görüştür. Bu, görüşün esaslı olgularının başvuruda belirtilen olgular kadar bağlayıcı olduğu anlamına gelir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?
Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı olgulara odaklamalı; kendisine cevap verilmesi istenen somut soruları, soruldukları sıraya göre, tek tek hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Davada bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporunu kim inceler?
Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçları mahkemeye sunmakla görevlendirilir. Rapor, mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir.
Bilirkişi raporuna kim itiraz edebilir?
Uyuşmazlık tarafları, bilirkişi raporuna karşı, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde itiraz edebilirler.
Hakim bilirkişiyi nasıl seçer?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Tarafların anlaştıkları bir kişi varsa, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.
Bilirkişi raporu neye göre belirlenir?
Bilirkişi, raporunu hazırlarken, raporun dayandığı somut ve özel nedenleri bilimsel kanıtlara uygun olarak ortaya koymalıdır. Rapor ayrıca, atama makamı ve istinaf ve temyiz mahkemeleri tarafından incelenmeye uygun bir şekilde bilgi ve belgelere dayalı bir gerekçelendirme içermelidir.