Adak adayan kişi nasıl niyet eder?
Tanrı’ya bir söz vermek ve bir dileğin gerçekleşmesi için fedakarlık yapmaya söz vermek anlamına gelir. Bir örnek vermek gerekirse: “Bunu başardığımda bir adak adamaya niyet ediyorum.” Bu durumda kişi sözlü olarak bir adak adama niyetini ifade etmiştir. İstenilen durum er ya da geç gerçekleşirse, adak adamak dini açıdan gereklidir.
Adak adamak için ne yapmalı?
Adakların geçerli olması için, adakların yerine getirilmesinin bedenen ve dinen mümkün ve meşru olması gerekir (Kâsânî, Bedâi’, 5/82-92; el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/229). Bu bakımdan bir kimsenin, başkasına ait olan veya kendisinin hiçbir zaman karşılayamayacağı bir malı bağışlaması geçersizdir.
Adak orucu tutmak için nasıl niyet edilir?
Zamana bağlı olmaksızın tutulan kaza, kefaret ve oruç için, en geç gün batımından imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Böyle bir oruç planlanırsa, “şu veya bu kaza, kefaret veya oruç adağı için” denilmelidir.
Adak niyeti nedir?
Niyet: Adak hayvanı kesmek için, kurban eden kişi önce onu kesme niyetiyle bir adak adamalıdır. Niyet, kurbanın amacını Tanrı’ya adamak anlamına gelir. Kesim yeri: Adak kurbanı uygun bir kesim yerinde kesilmelidir.
Adanan adak söylenir mi?
Kişi kurban kesmeye söz verdiği için kurban kesmelidir. Edilen adak, dinde farz veya vacip olan bir ibadet olmalıdır. Namaz kılmak, oruç tutmak, sadaka vermek veya kurban kesmek için adak adak olarak bulunabilir, ancak bu, hasta ziyareti veya mevlid okuma adağının yerine geçmez.
Hangi sözler adak olur?
Buna göre: “Yoksulları doyuracağım/yemek yedireceğim ve dağıtacağıma dair yemin ettim.” Adak gibi ifadeler olduğu gibi, “Bu görevi üstlendiğimde yoksulları doyuracağım/yemek yedireceğim ve dağıtacağım.” gibi ifadeler de yemindir ve yerine getirilmesi zorunludur.
Adağın şartları nelerdir?
Adak adağını geçerli kılmak için, adak adayan kişinin Müslüman, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına ulaşmış olması gerekir. Adak olarak kesilecek hayvanın kurbanlık şartlarını taşıması ve İslami şartlara uygun olarak kesilmesi gerekir. Bir kişiye veya şeye kurban kesmek doğru değildir.
Adak yerine getirilirken ne denir?
Adak yapan kişi, “Bu benim adağım olsun” veya “Bunu yaparsam, bu benim adağım olsun” deyip, ne adadığını isim olarak belirtmezse, niyet ettiği şeyi yerine getirmesi gerekir. Adak belirsiz ise ve adak yapan kişi oruç tutmaya niyet eder, ancak sayı belirtmezse, üç gün oruç tutması gerekir.
Adak adamak duası nasıl yapılır?
Adak taşıyıcısı üç kez “evet” dedikten sonra, “Allahümme minke ve lek salati, nusuki ve mahyaye, ve memati lillahi rabbil alemin, la şerike lehu ve bi zalike umirtu ve ene minel muslimin” adak duası okunur. Daha sonra üç kez “Bismillahi Allahu Ekber” denilerek kurban kesilir.
Niyet nasıl edilir?
Niyet, kişinin o gün veya ertesi gün oruç tutacağını beyan etmesi demektir. Oruç tutmak isteyen kişinin: “Allah rızası için oruç tutmaya niyet ettim” demesi yeterlidir.
Gece niyet etmeyi unuttum sabah etsem olur mu?
“Niyet, orucun şartlarından biridir. Niyet etmeden sahur orucu tutmak geçerli değildir. Niyeti kalben ifade etmek ve oruç sırasında bu niyetle sahura kalkmak yeterli olmakla birlikte, bu niyeti dille de ifade etmek gerekir. Ancak oruç tutmak için sahura kalkmak aslında bir nevi niyet sayılabilir.”
Adak orucu 1 gün tutulur mu?
Belirli bir zamana bağlı olmayan adak orucu, Ramazan ayı ve oruç tutmanın yasak olduğu günler hariç olmak üzere her gün tutulabilir. Ancak bu orucun adak niyetiyle tutulması gerekir. Bu bakımdan oruç adağı, adak yapıldığı şekilde tutulur.
Adak niyetine para verilir mi?
Bu nedenle kurban kesmeyi ve etini fakirlere dağıtmayı adayan kişi, sadece kurban keserek yeminini yerine getirmiş olur. Bu bakımdan kurban kesmek yerine fakirlere para vererek veya ayni mal sağlayarak bu yemin yerine getirilemez.
Adak kaç gün içinde yapılmalı?
Adak ne zaman yapılmalıdır? Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adak olarak sunan kişi, şart gerçekleştiğinde ilk fırsatta adağını yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise her zaman yerine getirilebilir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738; 6/332-332).
Adak nasıl adanır?
Adakların geçerli olması için şu şartların bulunması gerekir: a) Kutsanacak şeyin tabiatına uygun olarak yapılması farz veya vacip bir ibadet bulunmalıdır. Örneğin, namaz, oruç, sadaka ve kurbanla ilgili adaklar geçerlidir. Hasta ziyareti ve mevlid okumak adağa dahil değildir.
Adak vekaleti nasıl verilir sözleri?
“Kurbanımı kesmek, kestirmek ve kurbanla ilgili işleri yapmak üzere seni vekil tayin ettim.” demelidir. Bu sözlerden sonra yetkili kişi kurbanı kendisi kesebilir veya vekaletnameyi başka bir kişi veya kuruma devredebilir. Bu duruma genel vekaletname denir.”
Adak niyetine para verilir mi?
Bu nedenle kurban kesmeyi ve etini fakirlere dağıtmayı adayan kişi, sadece kurban keserek yeminini yerine getirmiş olur. Bu bakımdan kurban kesmek yerine fakirlere para vererek veya ayni mal sağlayarak bu yemin yerine getirilemez.
Adak adayan kişi yerse ne olur?
Adak, düğün vb. toplantılarda yapılabilir mi? Aynı şekilde adak adamanın etinden yemesi caiz olmadığı gibi; eşi, usul sahibi ve o kişinin altsoyu (yani annesi, babası, büyükannesi, büyükbabası, çocukları, torunları) ve dinî bakımdan zengin sayılan kimseler de adak etinden yiyemezler.
Adağı adayan kişinin ailesi yiyebilir mi?
Adak etinden, adak adamış olan kimse, onun karısı, onların altsoyu (kendi soyundan gelen annesi, babası, büyükbabası ve büyükannesi ile kendi soyundan gelen çocukları ve torunları) ve bunların dışında mal sahibi olanlar yiyemezler (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305).