Yüzümü yıkamadan abdest alınır mı?
Yara yüzde veya ellerde ise etrafını yıkamalı, baş ve ayaklarda ise yarayı mesh etmeli, yaralı yerlerde ise cebir kurallarına uymalıdır. Mesele 335 – Abdest yerinde yara, irin ve kırık yoksa ve su başka bir sebeple bütün yüze ve kollara zarar veriyorsa teyemmüm yapılmalıdır.
Abdestte yüzün nereleri yıkanır?
235- Abdestte yüz ve elleri yıkamak, başın önünü ve ayakların arkasını meshetmek farzdır. 236- Yüzü, alnın üstünden, yani saç ucundan çene ucuna kadar uzunlamasına yıkamak farzdır. Çapraz ise, orta parmakla başparmak arasını da yıkamak gerekir.
Ağız yıkamadan abdest olur mu?
Bu konuda halktan gelen deliller daha güçlü ve daha kesindir. Abdest sırasında ağız ve burnu yıkamak sünnet olduğundan, buna göre hastalık, ameliyat veya herhangi bir sebep göstermeksizin abdest sırasında ağzına ve burnuna su almayı bırakan bir kimsenin davranışı abdestin sıhhatine aykırı değildir.
Abdest alırken yüzümüzü kaç kere yıkanır?
Ağız, sağ elle üç defa ağza su verilerek temizlenir. Burun da aynı şekilde, buruna üç defa su çarpılarak temizlenir. Sonra yüz üç defa yıkanır. Sonra sağ kol dirsekle birlikte üç defa, sol kol da aynı şekilde üç defa yıkanır.
Sümkürmek abdesti bozar mı?
“Bizim mezhebimize (Şafii mezhebine) göre, bir kimsenin ön ve arka tarafı dışında bir yerden bir şey çıkarsa abdesti bozmaz. Mesela: hacamat kanı, kusmuk ve burun kanı… Bunlar küçük olsun, büyük olsun aynıdır.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral ilişkide bulunup meni boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül yaptırmak zorunludur; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelmişse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.
Abdestte çene altı farz mı?
a) Yüz. Dikey olarak alındaki saçlardan çenenin altına kadar olan kısımdır ve yatay olarak iki kulak yastığı arasındaki kısımdır. Abdestin farzlarından biri de bu bölgeyi yıkamaktır. Ağza ve buruna su vermek ve kulakların içini meshetmek sünnettir.
Abdeste yüz yıkamak farz mı?
Hanefilere göre abdestin vazifeleri Kur’an-ı Kerim’de sayılmıştır (Mâide, 5/6); yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları topuklara kadar yıkamak (Mevsili, el-İhtiyâr, 1/7).
Abdestte nereler yıkanır?
Sağ elleriyle burunlarına üç kez su dökerler ve sol elleriyle burunlarını silerler. Avuçlarına su alıp alnından çene altına ve şakaklarına kadar üç kez yüzünü yıkarlar. Sol el ve sağ kol dirsek dahil olmak üzere üç kez yıkanır. Sağ el ve sol kol dirsek dahil olmak üzere üç kez yıkanır.
Elbise üzerinden cinsel organa dokunmak abdesti bozar mı?
Dokunmanın şehvetli olup olmaması hükmü etkilemez. Ancak, bir elbise parçasına şehvetle dokunmak yıkamayı geçersiz kılmaz.
Abdestte ayak altı yıkanır mı?
Peygamber (s.a.s.)’in abdest aldıktan sonra ayaklarında kuru yer bulunan kimseye, “Geri dön ve abdestini tam al” (Müslim, Taharet, 31 [243]) buyurması, abdest sırasında ayakları yıkamanın farz olduğuna delildir.
Dişi çekilen kişi nasıl abdest alır?
1.1.2. Diş çekiminden sonra abdest almak isteyen kimse, ağzındaki yaradan dolayı enfeksiyon meydana gelmesi hâlinde, ağzına su koymadan da abdest alabilir. Zaten abdest sırasında ağzına su koymak sünnettir (Kâsânî, 1974, s. 121).
Banyodan sonra normal abdest almaya gerek var mı?
Cevap: Eğer yıkanmak bedeni temizlemek içinse abdest yerine geçer.
Abdest alırken gaz çıkarmak abdesti bozar mı?
Bu durumda, namaz vakti geldiğinde her namaz için abdest alıp o abdestle namaz kılmalısınız. Bu gazlar abdest veya namaz esnasında çıksa bile, abdestinize veya namazınıza zarar vermez.
Abdest eksik alınırsa ne olur?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Yüze su sürmeden abdest alınır mı?
Bunlar için deriye yapışan ve tırnakların arasında kalan hamur, mum, tutkal, boya vb. şeyler önemlidir. Abdest ve gusle mani olan şeyler değildir. Ancak boya, oje ve ruj gibi isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan ve suyun bedenle temas etmesini engelleyen maddeler bu ruhsattan muaftır.
Abdestte yüz yıkamak farz mıdır?
Ayette (Maide 5/6) belirtilen abdestin farzları şunlardır: Yüzü yıkamak, dirseklere kadar kolları yıkamak, başı meshetmek, ayakları bileklere kadar yıkamak. Dört Sünni mezhebi bu şartlarda ittifak etmiştir. Ancak Şafiiler bu şartlara niyet ve tertibi de eklemektedir.
Kaşa su değmeden abdest alınır mı?
Kaşları tedavi amaçlı uygularken, su cilde ulaşmasa bile gusül ve abdest geçerlidir. Ancak söz konusu işlem estetik amaçlıysa ve suyun cilde temas etmesini engelliyorsa, işlem mümkün olduğunca çıkarılmalıdır, aksi takdirde gusül ve abdest geçersizdir.
Yıkanmadan gusül abdesti alınır mı?
Mesele 378 – Gusül alırken, bedenin bir parçası sayılan kısa saçlar yıkanmalıdır; uzun saçları yıkamak için bir emir yoktur. Suyu, el sürmeden bedene getirirse guslü sahih olur. Ancak, yıkamadan suyun bedene ulaşması mümkün olmazsa yıkanmalıdır.