Ceza davası hangi mahkemede açılır?
Ceza davaları, ceza davalarına bakma yetkisine sahip olan genel mahkemeler, Yüksek Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülür. Genel mahkemelere ek olarak, suçun niteliğine veya suçlunun karakterine göre ceza davalarıyla ilgilenen özel mahkemeler de vardır.
Ceza davasına hangi mahkeme bakar?
Yargıtay’ın görev alanına açıkça girmeyen suçlarla ilgili davalar asliye ceza mahkemelerinde görülür. Ağır suç işleyen sanık 18 yaşından küçükse yargılama Çocuk Ceza Mahkemesi’nde yapılır.
Asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Asliye hukuk mahkemeleri tapu iptali, tohumların bozulması ve yok olması, tescil, maddi ve manevi tazminat, alacak, itirazın iptali, kamulaştırma, yaş düzeltme, isim düzeltme, tapu sicilinin düzeltilmesi davalarına bakmakta olup, tutar ve değeri her yıl değişmektedir.
Ceza mahkemeleri nelerdir?
Bunlar Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Ceza Mahkemesi, Çocuk Ceza Mahkemesi, Fikri ve Sınai Mülkiyet Ceza Mahkemesi ve özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemeleridir. Adalet sistemindeki ceza sistemi genel olarak toplumsal kontrolü, caydırıcılığı sağlamayı ve suç oranını düşürmeyi amaçlar.
Ceza davası nerede görülür?
Tüm ceza davaları kamu davalarıdır. Bu davalarda, niteliği ne olursa olsun, kamu şikayeti de yapılır. Ceza davaları, Yüksek Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemesi olarak adlandırılan genel mahkemelerde görülür.
Ceza dosyası nerede açılır?
Yetkili ceza mahkemesine iddianame düzenlenerek ceza davası açılır.
En ağır ceza mahkemesi hangisi?
Yargıtay; Birinci derece ceza yargılamasında mahkeme, kanunda öngörülen ceza düzeyi bakımından en ağır suçlar hakkında karar verir. Yargıtay’ın görevleri 5235 sayılı Kanunun 12. maddesinde düzenlenmiştir. Yargıtay ilk derece mahkemesidir.
Ceza davasında ilk duruşmada ne olur?
Ceza davasında ilk duruşmada, iddianame sanığa okunur ve sanığın savunması ilk olarak devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve yargılamaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.
1 Asliye Ceza Mahkemesi Neye Bakar?
Bu mahkeme ceza davalarıyla ilgilenir ve genellikle hırsızlık, saldırı ve hakaret gibi suçları kapsar. Ayrıca, trafik suçları gibi belirli ceza davaları da Asliye Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisine girer. Bu mahkeme, ağır cezalar getirmeyen ve genellikle mahkemeye getirilen daha düşük seviyeli suçlarla ilgilenir.
Sulh mahkemesi hangi davaya bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi, belirli özel hukuk davalarını görmek için kurulmuştur ve Asliye Hukuk Mahkemesi olan Ana Mahkeme ile birlikte genel mahkemelerden biridir. Her adliyede Sulh Hukuk Mahkemesi bulunması zorunludur. Kanun aksini öngörmediği sürece, bu mahkeme çekişmesiz hukuki meselelerle ilgilenir.
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
Hangi dava nerede açılır?
Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.
Ceza mahkemeleri hangi yargı kolunda yer alır?
MADDE 2. – Görev, asliye hukuk, ceza ve sulh mahkemelerine aittir. MADDE 3. – Asliye hukuk mahkemeleri bölge mahkemeleridir. MADDE 4. – Hukuk mahkemeleri; sulh hukuk mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri ve özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.
Cezada görevli mahkeme nasıl belirlenir?
(1) Suçun işlendiği yer belli değilse, şüpheli veya sanığın yakalandığı yer, bunlar da yoksa ikametgahı mahkemesi yetkilidir. (2) Şüpheli veya sanığın Türkiye’de ikametgahı yoksa, Türkiye’deki son ikametgahının bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir.
48 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
İlk derece ceza mahkemeleri, 10 yıldan az hapis cezası gerektiren davalara bakar. Bu suçlarla ilgili davalara bakmanın yanı sıra, bölgede aile mahkemesi yoksa, özellikle boşanma ve nafaka davaları olmak üzere aile mahkemesinin baktığı tüm davalarla da ilgilenirler.
Ceza davası süreci nasıl işler?
Hukuki süreç kovuşturma ve yerel mahkeme aşamasıyla başlar. Ceza adalet sistemi; soruşturma, kovuşturma (yargılama) ve infaz aşamalarından oluşur. Suçlanan kişi veya kişiler ceza davalarının soruşturma aşamasında “şüpheli”, yargılama aşamasında “sanık” ve infaz aşamasında “hükümlü” olarak anılır.
Ceza davasında ilk duruşmada ne olur?
Ceza davasında ilk duruşmada, iddianame sanığa okunur ve sanığın savunması ilk olarak devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve yargılamaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.
Ceza davası kaç celse sürer?
Davanın olgularına bağlı olarak, bu davalar genellikle dört veya beş oturum sürer, ancak tanıkların ve sanıkların ifadelerine bağlı olarak değişir. İlk Derece Ceza Mahkemesi, davaya dahil olan mahkemelerden biridir.
Ceza davası kaç günde açılır?
Mahkeme suçlamaları inceledikten sonra on beş gün içinde suçlamaları kabul etmeye karar verirse cezai kovuşturma başlatılır. Cezai kovuşturma başlatıldıktan sonra kovuşturma aşaması başlar.