Çoğul eki ne zaman kullanılmaz?
“[Onlar] Bodrum’a gittiler.” II) Ancak, cümlede özne ifade edildiğinde, özne +insan ve yüklem yakın ise, -lAr eki kullanılmaz: (2b) İki veya üç kişi yaşlarını belirtmemiştir; III) Özne +insan ve yüklem uzak ise, -lAr ekinin kullanımı isteğe bağlıdır (zorunlu değildir):10 Mart 2018
Çoğul eki olduğunu nasıl anlarız?
Çoğul ekleri Çoğul eki “-lar/-ler”, eklendiği ismin sayısal çoğulluğunu belirtir. Bunun dışında cümleye kattığı çeşitli anlamlar da vardır.
Çoğul ekleri nelerdir?
Başka bir kaynakta bu kavram şu şekilde tanımlanmaktadır: “Tekil yerine çoğulluğu belirten bir gramer kategorisi. -ler (göz-ler), -imiz (göz-umuz, Gözler-imiz), -k (git) ekleriyle Türkçe çoğul -t-k, git-sek), -işi git-iz), -uz (gidiyor-sun-uz), -lim gide-lim), vb.” (Vardar, 1998, s. 65).
Çoğul kelimeleri nelerdir?
Çoğul ekleri veya çoğul ekleri, tekil isimlerin sonuna eklenerek çoğul anlam katan eklerdir. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler’dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
Onlar geldi mi geldiler mi?
Özne bitkiler, hayvanlar, cansız nesneler veya soyut kavramlar olduğunda, yüklem her zaman tekildir. İnsanlar çoğul özne olduğunda, yüklem tekil veya çoğul olabilir. “Çocuklar geldi.” / “Çocuklar geldi.”
Yüklem çoğul olur mu?
Türkçede, bir cümlenin öznesi tekilse, yüklemi de tekildir ve çoğulsa, yüklemi de çoğuldur. Ancak, bu kural her zaman uygulanmaz. Tekil-çoğul uyumu, çokluk ekleri ve 3. şahıs çokluk ekleriyle sağlanır. Tekillik-çoğul uyumu her cümlede bulunmaz.
Çoğul isimlere örnekler nelerdir?
Çoğul isimler tekil isimlere ler-lar eki eklenerek oluşturulur. Betimleyen isimlere kolektif isimler denir. Örnek: ordu, sürü, aile, orman, insanlar, millet, takım, delege, kongre, grup, tabur, manga…
Top tekil mi çoğul mu?
* Tekil isim: Aynı tipteki tek bir varlığı tanımlayan isimlere tekil isim diyelim. nir. Örnek: top, kalem, fırça, ayakkabı, çiçek, çocuk…
Miz ne eki?
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri’dir. Bu ekler, ses uyumlarına uyması için diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilir: benim arabam, senin şaton, Ayşe’nin kedisi, bizim ev, senin okulun, onun mahallesi.
Topluluk isimleri çoğul eki alır mı?
Topluluk ifade eden isimler, örneğin kalabalık, ordu, millet, tüccarlar, özne olduğunda, yüklem çoğul ekini almak zorunda değildir. Öte yandan, topluluk ifade eden kelimeler sıfat olarak da kullanılabilir. Büyük bir öğrenci grubundan bahsederken, “kalabalık” bir sıfattır.
Çoğul hal eki nedir?
Çoğul ekleri cümlede birden fazla varlığın belirtildiğini belirtir. Türkçedeki çoğul ekleri “-ler” ve “-lar”dır. Ağaçlar, çocuklar, öğrenciler.
Ler eki ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Sular çoğul mu?
“Su” kelimesinin yalnızca -s ile bitiyorsa çoğul olabileceğini unutmayın. Kısaca: Hayır. Genellikle tanımı gereği tekil olarak kullanılamayan bir üst sayılabilir isimdir. 5 Kasım 2019 “Su” kelimesinin yalnızca -s ile bitiyorsa çoğul olabileceğini unutmayın. Kısaca: Hayır. Genellikle tanımı gereği tekil olarak kullanılamayan bir üst sayılabilir isimdir.
Ev çoğul mu tekil mi?
Çekimlemeçoğulyalınevlerbelirtmeevleriyönelmeevlerebulunmaevlerde40 satır daha
Okul kelimesi tekil mi çoğul mu?
Çekimlemetekil3. çoğulyalınokulubelirtmeokulunuyönelmeokulunabulunmaokulunda40 satır daha
Çokluk ekinden sonra gelen ekler ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Topluluk isimleri çoğul eki alırsa çoğul olur mu?
Betimleyici isimlere toplu isimler denir. Örnek: ordu, sürü, aile, orman, halk, millet, takım, delegasyon, kongre, grup, tabur, manga… vb. ***Toplu isimler çoğul ekleri alabilir (-ler, -lar).
Lar ler eki hangi durumlarda ayrı yazılır?
Özel isimlere eklenen -ler -lar ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Bileşik isimler olarak yazılırlar. -ler-lar ekleri, sözde çokluk ekleri, çekim ekleri olarak adlandırılır. Özel isimlerdeki çekim eklerinden önce kesme işareti koyma kuralı çokluk ekleri için geçerli değildir.
Çoğul eki hal ekine girer mi?
İsmin durum ekleri; Bir türetme eki değil, bir çekim ekidir. Hiçbir eki yoktur. Bunlar durum eki olmayan isim biçimleridir. Çoğul, sahiplik ve belirtme ekleri alabilir.