Döküm kaç derece?
Döküm sıcaklığı parçaların şekline, kalınlığına ve kalıp türüne bağlıdır; küçük parçalar için 1350°C-1450°C, büyük dökme demir parçalar için 1300°C-1400°C. Sfero döküm çok kolay oksitlenir. Bu bağlamda sıcaklık çok önemli bir faktördür.
Dereceli hassas döküm nedir?
Aşamalı yatırım döküm sürecini kısaca özetlersek, demirli ve demir dışı alaşımlar için iki farklı şekilde uygulanır. Yüksek döküm sıcaklıklarına sahip demirli alaşımlar ve demir dışı alaşımlar için kalıp malzemesinin 1100 ºC’ye kadar hasar görmeden dayanabilmesi gerekir.
Döküm aşamaları nelerdir?
DÖKÜM VE KALIPLAMA AŞAMALARI Metali kalıba dökün, kalıbın katılaşmasını bekleyin ve parçayı çıkarın.
Döküm türleri nelerdir?
Döküm tipleri altı elemandan oluşur. Santrifüjlü/mil döküm, yerçekimi döküm, kalıp döküm. Alçı döküm olarak listelenir.
Derece nedir döküm?
Kalıp yapımı sırasında kumun sıkıştırıldığı çerçevelere “sınıf” denir. Kalıp hazırlanırken, model sınıfa yerleştirilir ve kalıplama malzemesi, yani kalıplama kumu ile çevrelenir. Daha sonra dövülür ve sıkıştırılır.
Döküm kaç derecede erir?
Dökme demirler, %2’den fazla karbon içeren demir-karbon alaşımlarıdır. Grafit formunda karbon içerenlere gri dökme demir, sementit formunda karbon içerenlere beyaz dökme demir denir. Erime noktası 1150 °C’dir ve bu çelikten daha düşüktür.
Hassas döküm nasıl yapılır?
Hassas dökümde, seramikle kaplandıktan sonra balmumu malzemesi ısıtılır, kalıptan çıkarılır ve erimiş metal kalıba dökülür. Bu yöntem küçük ve dökülmesi zor parçalar üretir. Çelik alaşımları, alüminyum ve paslanmaz çelik gibi birçok metalin üretimi yatırım döküm süreci kullanılarak yapılabilir.
Dökümde sıcak yırtılma nedir?
Katılaşması tamamlanmış ancak kalıp hala sıcak olduğu için yeterli mukavemete sahip olmayan döküm parçalar kalıp içinde soğukken büzülme engelsiz gerçekleşemez, yani iç gerilmeler oluşursa kritik noktalarda sıcak çatlaklar oluşur. Yırtılma yüzeyi pürüzlü ve oksitlenmiş görünür.
Kum kalıba döküm nedir?
Kum dökümü en çok tercih edilen döküm proseslerinden biridir. Kum döküm prosesi en basit döküm tekniği olarak kabul edilir. Dökülecek malzeme döküm kumuna aktarılır. Erimiş metal boşluğa doldurulur ve döküm malzemesini ve tüm parçayı oluşturur.
Dökümde maça nedir?
Dökümlerin iç boşluklarını veya kalıp kumdan çıkarıldığında zarar görebilecek kalıp parçalarını oluşturmak için kullanılan kalıp elemanlarına çekirdek denir. Çekirdek malzemeleri çoğunlukla kumdur. Ancak bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. En önemli fark kalıp kumunda kil yerine bağlayıcıların kullanılmasıdır.
Dökümde soğuk birleşme nedir?
(b) Soğuk nokta: Sıvı metalin döküm boşluğunu doldurmak için iki ayrı kanaldan akması ancak erken katılaşma (donma) nedeniyle aralarında birleşme olmaması durumunda oluşur. Bu kusurun nedenleri hatalı dökümün nedenlerine benzerdir.
Döküm sırasında oluşabilecek hatalar nelerdir?
Alüminyum dökümde en sık karşılaşılan döküm hatalarını şöyle sıralayabiliriz: gaz kabarcıkları, sıçrama, sıcak çatlaklar, kir, kopmalar ve sürüklenmeler, sıvı alüminyumun kuma nüfuz etmesi, hizalama bozukluğu ve deformasyon.
Dökümde model nedir?
Model: Kum kalıplama yöntemiyle yapılacak parçaya benzer şekilde, metalin döküleceği kalıp boşluğunu elde etmek için kullanılan kalıp elemanlarına “model” denir. Ahşap, hafif metal, plastik esaslı polyester, araldit, dökme demir veya çelik vb. malzemelerden yapılırlar.
Döküm hammaddesi nedir?
Yaygın döküm metalleri arasında alüminyum, magnezyum ve bakır alaşımları bulunur. Bu yöntemde kullanılan diğer malzemeler arasında kalay, çinko ve kurşun alaşımları ve grafit kalıplarda dökülen demir ve çelik bulunur. Yerçekimi kalıpları dökümde birden fazla kez kullanılabilir ancak aşınma nedeniyle ömürleri sınırlıdır.
Pres döküm ne demek?
Pres döküm, erimiş metalin yüksek basınç altında bir kalıp boşluğuna zorlandığı bir metal döküm işlemidir. Kalıp boşluğu, işlem sırasında benzer şekilde şekillendirilmiş ve enjeksiyon kalıbı gibi işlev gören iki sertleştirilmiş takım çeliği kalıbı kullanılarak oluşturulur. Pres döküm, erimiş metalin yüksek basınç altında bir kalıp boşluğuna zorlandığı bir metal döküm işlemidir. Kalıp boşluğu, işlem sırasında benzer şekilde şekillendirilmiş ve enjeksiyon kalıbı gibi işlev gören iki sertleştirilmiş takım çeliği kalıbı kullanılarak oluşturulur.
Döküm fırını kaç derece?
Fırın kademeli olarak 700 dereceye kadar ısıtılır. Kullanılan alçının özelliklerine ve üreticinin önerilerine bağlı olarak fırın 740-750 dereceye kadar ısıtılır ve bu sıcaklıkta 2-3 saat tutulur. Bu sürenin sonunda fırın sıcaklığı, kullanılacak alaşımın döküm sıcaklığına yakın bir sıcaklığa düşürülür.
Döküm tava kaç derece olmalı?
Döküm tencere veya tavayı 180 derecede 1 saat pişirin.
Beton dökümü kaç derecede dökülür?
Sıcak havada beton dökümü TS 1248, ortalama hava sıcaklığının üç ardışık gün boyunca 30 °C’nin üzerinde olduğu hava koşullarını “aşırı sıcak hava” olarak tanımlar. STANDART, EN DÜŞÜK TAZE BETON SICAKLIĞINI +5 °C OLARAK SAĞLAR. Beton dökümü için en uygun sıcaklık 15–20 °C’dir.
Döküm fırına girer mi?
Döküm demir, ocakta, fırında veya doğrudan ateşin üzerinde olsun her türlü pişirme tekniğine uygundur.