Artık Türkçe mi?
Artık kelimesinin kökeni Türkçe’dir.
Artıkın kökü nedir?
Eski Türkçedeki +Ik ekiyle art- fiilinden türemiştir. bkz. Sanat.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Yok Türkçe kökenli mi?
Çakmak (2013: 466), ‘var’ sözcüğünün Türk-Moğol fiilinden türemiş bir sıfat olduğunu, ‘yok’ sözcüğünün ise ‘yo-’ fiilinden geldiğini belirtmiştir.
Türkcen mi Türkçe mi?
Türkçede, kesme işareti genellikle özel isimlerle kullanılır. Ancak Türkçede, kesme işareti kullanmamalısınız. Bu bağlamda, Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı “Türkçenin” olmalıdır.
Ancak Türkçe mi?
ama – Nişanyan Sözlüğü. “sadece bu, öyle ki” anlamına gelen Eski Türkçe ança ok kelimesinden türemiştir. Bu kelime “öyle, öyle, öyle çok” anlamına gelen Eski Türkçe ança kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe “o” kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe +çA² eki almıştır.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Çatal ismi nereden gelir?
“Çatal” kelimesi “Çat” kelimesi ve “-al” ekinden oluşur. “Çat” ismi çoğunlukla “çat-mak” fiiliyle çift kök olarak bilinir. Ancak “çatmak” fiilinin kökü olan “çat” kelimesini isim olarak kolayca bulabiliriz. Orhun yazıtlarında “kuyu” anlamına gelen “çat” biçiminde bir kelimeye rastlarız.
Türkü kelimesi basit mi türemiş mi?
Bu kelime Türkçe bir özel isimden türemiştir.
Aferin hangi dilde?
aferin – Nişanyan Sözlüğü. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Lahana Türkçeye hangi dilden gelir?
Lahana – Nişanyan Sözlüğü. Lahana anlamına gelen Yunanca láχano λάχανο kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “her türlü sebze” anlamına gelen eski Yunanca láχanon λάχανον kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “kazmak, toprağı sürmek” anlamına gelen eski Yunanca laχaínō λαχαίνω fiilinden türemiş bir fiildir.
Avanak hangi dilde?
Simpleton – Nişanyan Sözlüğü. Ermenice havanag յավանակ kelimesinden türetilmiş bir kelimedir ve “tay, eşek” anlamına gelir.
Kurt Türkçe mi?
Kurt – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kurt “1. “Tırtıl, larva, 2. (Oğuz) köpeğe benzeyen vahşi hayvan” kelimesinden türemiştir. Oğuzlara özgü ikinci anlam muhtemelen “kurt” anlamına gelen böri kelimesine uygulanan bir tabuya dayanmaktadır. ḳurt [[tüm Türk dillerinde “solucan, solucan” anlamına gelir.
Yumurta Türkçe kökenli mi?
Yumurta – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa kelimesinden türemiştir ve “yumurta” anlamına gelir. Bu kelime Eski Türkçe yum- “top yapmak” fiilinden türemiş olabilir ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum-‘a bakın.
Börü mü kurt mu?
BÖRÜ=KURT. Oğuz boyları hariç, eski ve yeni bütün Türk lehçelerinde herkesin bildiği bu yırtıcı hayvanın adı börü ~ böri olmasına rağmen, Oğuzlar ona neden kurt demişlerdir? Ancak, Oğuzların bu hayvana, Alp Arslan’ın oğlu Börübars gibi özel isimlerle Oğuzlardan Börü demeleri anlaşılır bir durumdur.
Bütün Türkçe mi?
all – Nişanyan Sözlüğü. “Tamamlanmış, mükemmel, olgun” anlamına gelen Eski Türkçe “hepsi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe büt- “bitirmek, mükemmelliğe ulaşmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +In eki almıştır.
Türkçe bitişken mi?
Eklemeli veya eklemeli dil türlerine Türkçe, diğer Altay dilleri, Moğolca, Mançu-Tunguzca; Ural dillerine ise Fince, Macarca, Samoyedce ve Güney ve Orta Afrika’da konuşulan bazı diller dahildir.
Şimdi Türkçe mi?
şimdi – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “şimdi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “şimdi” anlamına gelen Eski Türkçe uş imdi kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için aşağıdaki noktalara bakın.
Tane Türkçe mi?
Tahıl – Nişanyan Sözlüğü. Farsça dāne دانه “tohum, tahıl, özellikle tahıl tanesi” kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça dānag kelimesinden türemiştir. Bu kelime, yazılı dilde karşılığı olmayan Avestan *dānā- kelimesiyle ilişkilidir.
Eksik kökü ne?
Eski Türkçe egsük kelimesinden türemiştir, bu kelime “eksik” anlamına gelir. Bu kelime, Eski Türkçe egsü- “tamamlanmamış olmak” fiilinden, Eski Türkçe +Uk ekiyle türemiştir.
Canım kökü nedir?
Farsça cān جان “yaşam” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, “ruh, yaşam” anlamına gelen Orta Farsça gyān kelimesinden türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır, bu da “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde de görülen faˁila(t) biçimindeki كَلَمَ (kalama) “söyledi” fiilinin bir türevidir.
İlişki kökü nedir?
İlişki – Nişanyan Sözlüğü. “Temas, ilgi” anlamına gelen Türkçe ilişik kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Yeni Türkçe +gU ekiyle Türkçe iliş- fiilinden türemiştir.